پایان نامه بسته بندی مواد غذایی


در حال بارگذاری
رشته صنایع غذایی
zip - doc
140kb
112 صفحه
همراه با فهرست
۵,۰۰۰.۰۰ تومان

شرح مختصر پایان نامه بسته بندی مواد غذایی

با توجه به اهمیت بسته بندی در کاهش فساد مواد غذائی و تاثیر آن بر روی فروش محصول ، توجه به جنبه های مختلف آن بسیار ضروری است پلاستیکها طیف گسترده ای از موادی هستند که در سالهای اخیر استفاده روز افزونی از آنها جهت بسته بندی مواد غذائی صورت می گیرد .

یکی از مسائلی که در استفاده از مواد بسته بندی باید مورد توجه واقع شود امکان هر گونه واکنش بین ماده بسته بندی و ماده محتوی آن و انتقال مواد میان آنها میباشد .

مهاجرت به عنوان انتقال مواد از ماده بسته بندی به ماده درون آن تعریف میشود مهاجرت از دو جنبه مهارجت کلی و مهاجرت ویژه بررسی میشود تحقیق حاضر تلاشی است برای بررسی مهاجرت مواد از بسته بندی های پلاستیکی تک لایه به مواد غذائی درون آنها .

برنامه ریزی تحقیق شامل هر دو جنبه مهاجرت کلی و ویژه میباشد .

در بخش مهاجرت کلی ، تعدادی از پلاستیک های تک لایه رایج در بسته بندی مواد غذائی از جمله فیلم های که در شرکت های مختلفی تولید شده بودند ، به عنوان نمونه های آزمایشی انتخاب و با استفاده از روشهای استاندارد تحت آزمون مهاجرت کلی قرار گرفتند نتایج حاصل نشانگر سطح مهاجرت کلی پائین تری از حد مجاز استاندارد برای این پلاستیکها میباشد .

مقدمه پایان نامه بسته بندی مواد غذایی

با توجه به اهمیت و گستردگی تولید مواد غذائی در جهان و اهمیت آن در زندگی روزمره جوامع بشری ، بررسی جنبه های مختلف مرتبط با آن حائز اهمیت بسیاری است در وضعیف کنونی روابط بین المللی ، غذا به عنوان محصولی استراتژیک در تعیین بسیاری از معیارهای اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی و سنتی نقش مهمی ایفاء می کند بنابراین مسئله حفظ نگهداری و توزیع مواد غذائی نیز اهمیت شایانی می یابد چرا که بدون اهمیت دادن به نگهداری مواد غذائی بدلیل آمادگی ماهیتی آنها به فساد توسط عوامل مختلف از قبیل میکروار گانیسم ها ، تغییرات شیمیائی و فیزیکی ، آنزیمها و غیره قسمت عمده ای از این مواد با ارزش به هدر خواهد رفت در اینجاست که صنعت بسته بندی میتواند به عنوان مهمترین عامل در جلوگیری از ضایع شدن مواد غذائی عمل نموده و ضرورت خود را نشان دهد .

در بسیاری از کشورها بسته بندی به عنوان جز غیر قابل تفکیکی از فرایند تولید مواد غذائی محسوب می شود به طوری که ، در کشور آمریکا سالانه بیش از 50 میلیارد دلار صرف صنایع بسته بندی می شود .

آمار منتشره نشان میدهد که تقریباً هر ساله 20 درصد غذائی جهان به دلیل شرایط نا مناسب نگهداری و بسته بندی از بین رفته و این رقم در پاره ای از کشورهای جهان سوم به 50 در صد نیز میرسد  در حالیکه در صورت بسته بندی مناسب و خوب میتوان این ضایعات را به حداقل میزان یعنی حدود 5-2 درصد کاهش داد . بحث ضایعات و جلوگیری از آن یکی از معضلات اصلی کشور ما نیز می باشد بطوریکه حدود 35-30 درصد محصولات کشاورزی هر سال ضایع میگردد . این در حالیست که با توجه به جمعیت بالا و سطح پائین تولید داخلی هر ساله مجبور به واردات مقدار متنابهی مواد غذائی میباشیم .

اهمیت سرمایه گذاری در بخش صنعت بسته بندی از آمار مربوط به مواد و هزینه اختصاص داده شده به این بخش در کشور های پیشرفته کاملاً مشهود است بطوریکه در کشوری نظیر آمریکا هزینه های صرف شده برای بسته بندی بیش از 100 دلار به ازای هر نفر در سال می باشد و صنایع بسته بندی یکی از مهمترین بخشهای مصرف کننده مواد خام می باشد ، بطوریکه 8 درصد از کل فولاد و آلومینیوم ، 20 درصد از کاغذ و مقوای تولیدی ، 20 درصد از کل پلاستیک تولیدی ،65 درصد از فیلم ها و لفافهای پلی اتیلنی ، 96 درصد از شیشه های تولیدی بجزء شیشه های مسطح و 99 درصد از کل سلوفان تولیدی در این کشور به صنایع بسته بندی اختصاص دارد .

تنها در طول یکسال 124 میلیون جعبه مقوائی ، 29 میلیون ظرف شیشه ای ، 51 میلیون قوطی فلزی ، 42 میلیون کیسه پلاستیکی ، 13 میلیون جعبه مقوائی ،29 میلیون ظرف شیشه ای ، 51 میلیون قوطی فلزی ، 42 میلیون کیسه پلاستیکی ، 13 میلیون قوطی فلزی مخصوص آشامیدنیها ، 18 میلیون ظرف مقوائی مخصوص شیر و 10 میلیون بطری شیشه ای 250 میلی لیتری مخصوص شیر در زمینه بسته بندی مواد غذائی مورد استفاده قرار گرفته است.

فهرست پایان نامه بسته بندی مواد غذایی

چکیده. 1

مقدمه. 2

جدول 1-1: درصد مصرف مواد بسته بندی مختلف در سالهای 1981-19914

بسته بندی. 7

.1-1 کارکردهای بسته بندی :. 8

.1-1-1عامل محافظت کنندگی :. 11

.2-1-1 بی ضرر بودن و خنثی بودن بسته بندی. 12

1-1-2-2. نقش محافظتی غیر فعال بسته بندی. 13

1-1-2-2-1. محافظت مکانیکی. 13

1-1-2-2-2. محافظت در برابر انتقال مواد. 14

1-1-2-3. محافظت در برابر انتقال انرژی. 16

1-1-2-2-4. محافظت در برابر میکروار گانیسم های موجود در محیط16

1-1-2-3. نقش محافظتی فعال بسته بندی. 18

1-1-2-3-1. استریلیزاسیون بعد از بسته بندی. 18

1-1-2-3-2. بسته بندی های استریل (آسپتیک ) :. 19

1-1-2-3-3. بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده و نگهداری در دمای پائین در مورد محصولات تازه. 19

1-1-2-3-4. بسته بندیهای خاص. 20

.3-1-1عامل اطلاع رسانی بسته بندی:. 21

1-1-3-1. درج اطلاعات بر روی بسته بندیهای مواد غذائی :21

1-1-3-1-1. اطلاعاتی که باید بر روی بسته ها درج شوند. 22

1-1-3-1-2. استثنائاتی که در مورد درج اطلاعات و برچسب زنی محصولات غذائی وجود دارند. 22

.4-1-1خصوصیات مواد اولیه بسته بندی :. 24

1-2. کاربرد پلاستیک در بسته بندی مواد غذائی :. 26

1-2-1. کلیات. 26

1-2-2. انواع پلاستیک ها :. 28

1-2-2-1. معرفی برخی ترموپلاستیک های مورد استفاده در بسته بندی مواد غذائی29

1-2-2-1-1. ترموپلاستیک های ساده : 29

1-2-2-1–11. سلوفان : 29

1-2-2-1-1-2. پلی اولفین ها. 30

پلی اتیلن با دانسیته پائین (LDPE). 30

پلی اتیلن خطی با دانسیته پائین (LLDPE). 31

پلی اتیلن با دانسیته بالا (HDPE). 31

پلی پروپیلن (PP). 32

کوپلیمر اتیلن –وینیل استات (EVA). 33

1-2-2-1-1-3. وینیل پلاستیک ها. 33

پلی وینیل کلراید (PVC). 33

کوپلیمرهای وینیل کلراید. 35

پلی وینیلیدین کلراید (PVDC). 35

1-2-2-1-4. پلی استرها (PE). 36

پلی اتیلن ترفتالات (PET). 36

1-2-2-1-1-5. پلی آمید یا نایلون (PA ). 36

1-2-2-1-1-6.پلی استایرن (PS). 37

کوپلیمرهای استایرن. 38

الف – استایرن آکریلونتیریل(SAN). 39

ب – اکریلونیتریل بوتادین استایرن(ABS). 39

1-2-2-1-1-7. اتیلن و ینیل الکل (EVOH). 39

1-2-2-1-2. ترموپلاستیک های مرکب. 39

1-2-2-1-2-1. نمونه هائی از فیلم های مرکب. 41

1-2-2-1-2-2. خصوصیات فیلم های مرکب. 42

1-3. وضعیت تولید مواد اولیه پلاستیکها در ایران. 44

حفظ بسته بندی در ارتباط با پدیده مهاجرت : 45

الف- تعاریف. 45

ب- تقسیمات بسته بندی. 47

دسته اول. 47

جدول (1) مسمومیت برخی عناصر در حالتی که به شکل یون در آب حضور دارند.48

عناصر و علایم شیمیایی. 48

دسته دوم. 50

جدول (2) ماکزیمم مهاجرت برخی مونومومرهابه داخل مواد غذایی51

موتومر پلیمر مربوطه 51

ماکزیمم مهاجرت برحسب (mg) در کیلوگرم محصول با برحسب (mg) در (6dm) مساحت بسته بندی51

60-1/0. 51

دسته سوم. 52

ج- افزودنیهایبرای رزینهای پلاستیکی. 56

آثار واسطه واکنش دهنده. 56

افزودنیهایی که برای منظورهای خاصی اضافه می‌شوند یا افزودنیهای تعمدی (Intentional Additives). 57

1-مواد بهبود دهنده خواص. 57

2-تثبیت کننده ها. 58

3-کمکهای تکنیکی. 60

عوامل ضد مه (Antifog Agents). 60

شکل گیری قطرات آب بر روی سطح داخلی 60

عوامل جفت کننده (Anchoring Agents). 61

1-عوامل فوم کننده. 61

2-کند کننده های اشتعال. 62

3-عواملی که شفافیت رزینهای پلاستیک را تغییر می‌دهند 62

جدول (6) کمکهای تولید پلاستیکها در مقابل مواد شیمیایی مربوطه63

نوع افزودنی. 63

«آلودگیدر مواد غذایی از مواد بسته بندی». 64

«چکیده». 64

  1. مقدمه: 64
  2. کنترل منظم : 66

3.روش های تحلیلی: 68

3- 1. مواد افزودنی در بسته بندی پلیمری : 69

3-1-1- پلاستیک ها. 70

3-1-2- استابیلایزرهای حرارتی:. 72

3-1-3- مرحله افزودن مواد:. 74

3-1-4- استابیلایزرهای سبک:. 75

3-1-5- آنتی اکسیدان ها: 75

3-2- مونومرها و الیگومرها. 77

3-2-1- استیرن ها. 77

3-2-2- ونییل کلراید. 78

3-2-3- بیس فنول دیگلی سایدیل اتر (BADGE). 79

3-2-4- ایزوسیانات. 80

3-2-5- کاپرولاکتام. 80

3-2-6- الیگومرترفتالیت پلی اتیلن. 81

3-3- مواد آلوده کننده : 82

3-3-1- فرآورده های آلوده کننده : 82

3-3-2- بنزن و مایعات فرار دیگر :. 83

3-3-3- آلوده کننده‌های محیطی :. 84

3-3-4- عوامل فرآیندی:. 85

3-3-5- آلوده کننده های دیگر. 85

4- 1-عوامل تاثیر گذار بر انتقال. 86

4-2 -راه ارتباطی بین غذا و پلی مر. 87

4-3 انتشار به مواد غذایی با حجم زیاد. 88

5-نمونه هایی از مدل سازی انتقال پیش بینانه:. 88

تحقیق FTLR مهاجرت ویژه مواد افزودنی از پلی و نییل کلراید جامد93

مهاجرت و ارزیابی حساسیت پلی مرهای تشعشعی. 94

STOFFER , STORMER شرح داده شده (2004) 94

«فعل و انفعالات میان پلی ونیل کلراید با روغن افتابگردان اپوکسی شده و غذاهای سیمیولانت شده ». 95

چکیده1. 98

مقدمه2. 98

جدول 1-1: درصد مصرف مواد بسته بندی مختلف در سالهای 1981-1991498

بسته بندی 7. 98

1-1. کارکردهای بسته بندی. 8. 98

1-1-1. عامل محافظت کنندگی 11. 98

1-1-2. بی ضرر بودن و خنثی بودن بسته بندی 12. 98

1-1-2-2. نقش محافظتی غیر فعال بسته بندی. 13. 98

1-1-2-2-1. محافظت مکانیکی 13. 98

1-1-2-2-2. محافظت در برابر انتقال مواد. 14. 98

1-1-2-3. محافظت در برابر انتقال انرژی 16. 98

1-1-2-2-4. محافظت در برابر میکروار گانیسم های موجود در محیط 1698

1-1-2-3. نقش محافظتی فعال بسته بندی. 18. 98

1-1-2-3-1. استریلیزاسیون بعد از بسته بندی 18. 98

1-1-2-3-2. بسته بندی های استریل (آسپتیک ) 19. 98

1-1-2-3-3. بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده و نگهداری در دمای پائین در مورد محصولات تازه20. 98

1-1-2-3-4. بسته بندیهای خاص. 20. 98

.3-1-1عامل اطلاع رسانی بسته بندی. 21. 98

1-1-3-1. درج اطلاعات بر روی بسته بندیهای مواد غذائی2198

1-1-3-1-1. اطلاعاتی که باید بر روی بسته ها درج شوند2298

1-1-3-1-2. استثنائاتی که در مورد درج اطلاعات و برچسب زنی محصولات غذائی وجود دارند 22. 98

.4-1-1خصوصیات مواد اولیه بسته بندی 24. 98

1-2. کاربرد پلاستیک در بسته بندی مواد غذائی. 26. 99

1-2-1. کلیات26. 99

1-2-2. انواع پلاستیک ها28. 99

1-2-2-1. معرفی برخی ترموپلاستیک های مورد استفاده در بسته بندی مواد غذائی29. 99

1-2-2-1-1. ترموپلاستیک های ساده. 29. 99

1-2-2-1–11. سلوفان 29. 99

1-2-2-1-1-2. پلی اولفین ها. 30. 99

پلی اتیلن با دانسیته پائین (LDPE). 30. 99

پلی اتیلن خطی با دانسیته پائین (LLDPE) 31. 99

پلی اتیلن با دانسیته بالا (HDPE) 31. 99

پلی پروپیلن (PP) 32. 99

کوپلیمر اتیلن –وینیل استات (EVA). 33. 99

1-2-2-1-1-3. وینیل پلاستیک ها 33. 99

پلی وینیل کلراید (PVC) 33. 99

کوپلیمرهای وینیل کلراید. 35. 99

پلی وینیلیدین کلراید (PVDC) 35. 99

1-2-2-1-4. پلی استرها (PE)36. 99

پلی اتیلن ترفتالات (PET) 36. 99

1-2-2-1-1-5. پلی آمید یا نایلون (PA ). 36. 99

1-2-2-1-1-6.پلی استایرن (PS) 37. 99

کوپلیمرهای استایرن38. 99

الف – استایرن آکریلونتیریل(SAN). 39. 99

ب – اکریلونیتریل بوتادین استایرن(ABS) 39. 99

1-2-2-1-1-7. اتیلن و ینیل الکل (EVOH). 39. 99

1-2-2-1-2. ترموپلاستیک های مرکب. 40. 99

1-2-2-1-2-1. نمونه هائی از فیلم های مرکب 41. 100

1-2-2-1-2-2. خصوصیات فیلم های مرکب. 42. 100

1-3. وضعیت تولید مواد اولیه پلاستیکها در ایران 44. 100

حفظ بسته بندی در ارتباط با پدیده مهاجرت. 45. 100

الف- تعاریف. 45. 100

ب- تقسیمات بسته بندی47. 100

دسته اول47. 100

جدول (1) مسمومیت برخی عناصر در حالتی که به شکل یون در آب حضور دارند.48100

دسته دوم50. 100

جدول (2) ماکزیمم مهاجرت برخی مونومومرهابه داخل مواد غذایی 51100

دسته سوم52. 100

جدول (3) مقایسه خطرات منجر به مرگ 53. 100

جدول (4) الزامات مربوط به پاکیزگی صفحات قلع مورد استفاده در تولید قوطی های کنسرو و ماکزیمم مجاز برای مهاجرت یونهای فلزی به داخل مواد غذایی 54100

ج- افزودنیهایبرای رزینهای پلاستیکی. 56. 100

آثار واسطه واکنش دهنده56. 100

افزودنیهایی که برای منظورهای خاصی اضافه می‌شوند یا افزودنیهای تعمدی (Intentional Additives)57. 100

1-مواد بهبود دهنده خواص. 57. 100

2-تثبیت کننده ها 58. 100

3-کمکهای تکنیکی. 60. 100

عوامل ضد مه (Antifog Agents) 60. 100

عوامل جفت کننده (Anchoring Agents). 61. 100

1-عوامل فوم کننده 61. 100

2-کند کننده های اشتعال. 62. 101

3-عواملی که شفافیت رزینهای پلاستیک را تغییر می‌دهند.62101

جدول (6) کمکهای تولید پلاستیکها در مقابل مواد شیمیایی مربوطه 63101

«آلودگیدر مواد غذایی از مواد بسته بندی» 64. 101

«چکیده». 64. 101

  1. مقدمه 64. 101
  2. کنترل منظم . 66. 101

3.روش های تحلیلی 68. 101

3- 1. مواد افزودنی در بسته بندی پلیمری 70. 101

3-1-1- پلاستیک ها 70. 101

3-1-2- استابیلایزرهای حرارتی. 72. 101

3-1-3- مرحله افزودن مواد 74. 101

3-1-4- استابیلایزرهای سبک 75. 101

3-1-5- آنتی اکسیدان ها. 76. 101

3-2- مونومرها و الیگومرها 77. 101

3-2-1- استیرن ها 77. 101

3-2-2- ونییل کلراید. 78. 101

3-2-3- بیس فنول دیگلی سایدیل اتر (BADGE) 80. 101

3-2-4- ایزوسیانات 81. 101

3-2-5- کاپرولاکتام 81. 101

3-2-6- الیگومرترفتالیت پلی اتیلن 82. 101

3-3- مواد آلوده کننده83. 101

3-3-1- فرآورده های آلوده کننده. 83. 101

3-3-2- بنزن و مایعات فرار دیگر. 84. 101

3-3-3- آلوده کننده‌های محیطی. 85. 102

3-3-4- عوامل فرآیندی 86. 102

3-3-5- آلوده کننده های دیگر. 86. 102

4-1- عوامل تاثیر گذار بر انتقال. 87. 102

4-2 -راه ارتباطی بین غذا و پلی مر 88. 102

4-3- انتشار به مواد غذایی با حجم زیاد 89. 102

5-نمونه هایی از مدل سازی انتقال پیش بینانه. 89. 102

تحقیق FTLR مهاجرت ویژه مواد افزودنی از پلی و نییل کلراید جامد 94102

مهاجرت و ارزیابی حساسیت پلی مرهای تشعشعی95. 102

«فعل و انفعالات میان پلی ونیل کلراید با روغن افتابگردان اپوکسی شده و غذاهای سیمیولانت شده 96. 102

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • بهتر است ابتدا در سایت ثبت نام کنید و بعد اقدام به خرید فایل مورد نظر کنید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.